Νέα χρονιά με τα σχολεία σε χειρότερη κατάσταση από την περσινή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς

    Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, βρίσκοντας τα σχολεία σε χειρότερη κατάσταση από την περσινή, τους γονείς και τις περισσότερες οικογένειες σε δυσχερέστερη θέση να στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας, της φτώχειας, της φοροληστείας που συνεχώς μεγαλώνει, με νέα μέτρα.

   Κάθε χρονιά θα έλεγε κανείς (και είναι πραγματικότητα) ξεκινά με προβλήματα, κενά και ελλείψεις στα σχολεία. Ισχύει ότι δεν είναι η πρώτη χρονιά που τα σχολεία θα ξεκινήσουν με χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και χρηματοδότηση, με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κατά τ’ άλλα «δωρεάν» Παιδεία.

 Παρά τον «επικοινωνιακό αγώνα δρόμου» που έκανε το Υπουργείο Παιδείας για να πείσει ότι όλα σχολεία θα ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς ελλείψεις, η αλήθεια είναι ότι οι σοβαρές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί είναι τέτοιες ώστε να μην φαίνονται οι τρύπες, τα τεράστια κενά στα σχολεία. Δεν λέει κουβέντα το Υπουργείο για την κατάσταση των αναγκαίων δομών που βρίσκονται εντός των σχολείων, τα κτηριακά προβλήματα, την καθαριότητα, τις μεταφορές των μαθητών, την υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων, τον υποσιτισμό των μαθητών.

Είναι πρόκληση και υποκρισία, η κυβέρνηση να θεωρεί ότι όλα γίνονται για το καλό των μαθητών και των οικογενειών τους

   Γιατί, κατά πόσο είναι υπέρ του μαθητή και της οικογένειας του:

  • Να μην έχει σταθερό δάσκαλο στο Ολοήμερο Δημοτικό;

  • Nα μετατρέπεται το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο αποκλειστικά σε χώρο φύλαξης;

  • Nα στερείται ο μαθητής που έχει ειδικές ανάγκες τις δομές και τον εκπαιδευτικό που χρειάζεται;

  • Να μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας σε βασικά μαθήματα του Γυμνασίου;

  • Να μπαίνουν περιορισμοί στη συγκρότηση και λειτουργία των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και οι μαθητές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την ειδικότητα που επιθυμούν ή να μεταφέρονται στα άλλο σχολείο;

  • Να υπάρχουν 27 και 28άρια τμήματα;

    Γι’ αυτή την κατάσταση ευθύνη έχουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες. Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική ενάντια σε εμάς και τα παιδιά μας, την κάνουν συνειδητά και όχι από ανικανότητα.

   Και στην περιοχή μας η κατάσταση δεν διαφέρει από αυτή που περιγράψαμε παραπάνω. Το πρόγραμμα στα ολοήμερα δημοτικά διαμορφώνεται με όσους εκπαιδευτικούς υπάρχουν, λείπουν ειδικότητες (π.χ εικαστικά κ.α) με αποτέλεσμα τα παιδιά να περιμένουν απλώς να περάσει η ώρα. Το εκπαιδευτικό προσωπικό «τρέχει» για να καλύπτει ώρες από περιοχή σε περιοχή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο μαθηματικός μπορεί να καταλήξει και την τελευταία ώρα να κάνει μάθημα σε σχολείο της περιοχής μας. Το κτηριακό παραμένει σημαντικό πρόβλημα, με κτήρια ακατάλληλα, με πλήρη απουσία αντισεισμικού ελέγχου, αίθουσες μαθημάτων που δεν επαρκούν με αποτέλεσμα σε κάποια σχολεία να γίνονται μαθήματα σε προκάτ, είτε σε χώρους που δεν προορίζονται για αίθουσες. Τo βιβλίο των αγγλικών στο λύκειο εξακολουθούν και το πληρώνουν οι μαθητές. Στο ΕΠΑΛ Ηλιούπολης κλείνουν τμήματα λόγω ότι είναι ολιγάριθμα, αναγκάζοντας τους μαθητές να μετακινηθούν ή ακόμα χειρότερα να αλλάξουν ειδικότητα. Βέβαια οι μαθητές των ΕΠΑΛ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις προκειμένου να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα κανονικά.

Ελπίδα υπάρχει εκεί που ο λαός στέκεται στα πόδια του και

απαιτεί την μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά του !

Αγαπητοί γονείς

  Κάτω από το βάρος των δυσκολιών που βιώνουμε σήμερα, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από αυτό που τελικά χρειάζονται τα παιδιά μας, ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα, που ότι και να γίνουν τα παιδιά μας όταν μεγαλώσουν, πρέπει να αποτελούν τους αυριανούς ολόπλευρα διαπαιδαγωγημένους πολίτες. Είναι περισσότερο, λοιπόν, από αναγκαίο να δυναμώσουμε τους συλλόγους γονέων. Μέσα από τα συλλογικά μας όργανα πρέπει να υπάρξει οργανωμένη πάλη και αντίσταση που μπορεί να βάλει φραγμό στη σαρωτική επίθεση που δεχόμαστε και να ανοίξει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας. Μέχρι πότε θα βάζουμε το χέρι στην τσέπη για εκδρομές, δραστηριότητες που γίνονται στο χώρο του σχολείου, υλικά. Το σίγουρο είναι ότι και αυτά χρειάζονται γιατί βοηθάνε στην ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, αλλά τα έχουμε πληρώσει μέσα από τους φόρους, τα δημοτικά τέλη. Δεν αρκεί η διαχείριση της «δύσκολης πραγματικότητας»,   αλλά χρειάζεται αγωνιστική ετοιμότητα για να μην μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα στο σχολείο!

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ

  • Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

  • 20 μαθητές ανά τμήμα, όχι στα 27άρια και 30αρια τμήματα, όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων.

  • Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολικών μονάδων.

  • Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ. Ρύθμιση για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.

  • Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές.

  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κλπ. Αγορά όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων από τις σχολικές επιτροπές.

  • Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεών μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους. Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών – φοιτητών με τα ΜΜΜ.

  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης. Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και τα πιστοποιητικά υγείας.

  • Να εξασφαλιστεί κονδύλι για την παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές, με προτεραιότητα τις πιο λαϊκές συνοικίες και Δήμους.

The URI to TrackBack this entry is: https://gonewn.wordpress.com/2016/10/05/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-%ce%ba/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε