Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ: Στην ίδια αντιεκπαιδευτική ρότα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Με αφορμή τη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Μάρτη, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, αφού επισημαίνει ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από ένα μήνα καθυστέρηση, τονίζει:

«Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κινήθηκε στην ίδια αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική ρότα, πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, τονίζοντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από παλιά και νέα μνημόνια, επικαλούμενη ‘’καμένη γη’’ και τη «σκληρή οικονομική συγκυρία για την περίοδο που διανύουμε». Γι’ αυτό ο υπουργός κ. Μπαλτάς, βάζοντας εξαρχής το πλαίσιο της συζήτησης, τόνισε ότι «οικονομικές απαιτήσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κουράκης συμπλήρωσε ότι «χρήματα στους εκπαιδευτικούς και στην εκπαίδευση δεν θα πέσουν»!

Τα ίδια επιχειρήματα δηλαδή που έλεγαν και προηγούμενες κυβερνήσεις!

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που απέρριψε το σύνολο σχεδόν των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, αλλά και ορισμένα άμεσα μέτρα ανακούφισης εκπαιδευτικών και μαθητών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζήτησε κατανόηση και συναίνεση, προτείνοντας συναντήσεις τύπου «χαλαρής κουβεντούλας»!

Συγκεκριμένα:

• Καμία δέσμευση για την κάλυψη των 4.500 κενών που υπάρχουν στη μέση της σχολικής χρονιάς!

• Για τις δαπάνες για την Παιδεία η απάντηση ήταν ότι «μας δεσμεύουν οι συμφωνίες», που σημαίνει ότι αυτές θα παραμείνουν στα σημερινά απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα ή και θα μειωθούν παραπέρα, με βάση το email Βαρουφάκη για επανεξέταση και μείωση των δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Τοπική Διοίκηση.

• Για τους 14.000 συναδέλφους αναπληρωτές ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, που έμειναν για μέρες απλήρωτοι, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επικαλέστηκε διαδικαστικά προβλήματα (!) και δήλωσε ότι θα πληρωθούν τις επόμενες μέρες. Ταυτόχρονα δεν δεσμεύτηκε για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους για τα χρόνια 2010-2012, για την κατάργηση του απαράδεκτου και άδικου διετούς αποκλεισμού για τους αναπληρωτές που δεν αποδέχονται το διορισμό. Επιβεβαίωσε ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας θα παραμείνουν. Κανένα μέτρο ανακούφισης των χιλιάδων αναπληρωτών που περνοδιαβαίνουν τη χώρα κάθε χρόνο δεν βρήκε να πει το υπουργείο, όπως δωρεάν μετακίνηση, επιδότηση ενοικίου, μισθολογική αναγνώριση των μεταπτυχιακών τους κ.ά.

• Για την αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των εκπαιδευτικών, ο υπουργός ήταν απόλυτα αρνητικός, απέρριψε οποιαδήποτε κουβέντα για την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, κουβέντα για την ανάκτηση απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ. Μίλησε για νέο μισθολόγιο που θα είναι «χωρίς δημοσιονομικό κόστος» και χωρίς να ξεπαγώνουν οι ωριμάνσεις.

• Για μόνιμους διορισμούς εκτίμησε πως «κάτι θα υπάρξει και για την Παιδεία»(!) από τις 15.000 προσλήψεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, αφού «αφαιρεθούν» οι συνάδελφοι που είναι σε διαθεσιμότητα και αφού πάρουν και τα άλλα υπουργεία το μερίδιό τους!

• Για το θέμα της αξιολόγησης, που είχε ήδη ανασταλεί με τους αγώνες των εκπαιδευτικών, δήλωσε ότι καταργείται με τη μορφή που προωθήθηκε από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα αρνήθηκε το αίτημα για ακώλυτη βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη! Επίσης, μίλησε ανοιχτά για μια άλλη αξιολόγηση και ζήτησε γι’ αυτό τη συνεργασία της ΔΟΕ. Σημειώνουμε και το εξής: Στο δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρεται ότι «το θέμα της αποδέσμευσης της μέχρι σήμερα αξιολόγησης από τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη θα ρυθμιστεί συνολικά στο χώρο του δημοσίου». Τέτοια δήλωση, ωστόσο, στη συνάντηση με τη ΔΟΕ δεν έγινε. Το αντίθετο. Ο αναπληρωτής υπουργός ήταν σαφής ότι δεν θα υπάρξει ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη. Η διατύπωση «αποδέσμευση της μέχρι σήμερα αξιολόγησης» επιχειρεί να παραπλανήσει τον κλάδο. Τέλος σημειώνουμε ότι όταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ έθεσε το θέμα του email Βαρουφάκη, που κάνει αναφορά για σύνδεση μισθού – αποδοτικότητας στο Δημόσιο, αλλά και την αντίστοιχη δήλωση του Κατρούγκαλου στην ΑΔΕΔΥ, ο κ. Κουράκης δεν απάντησε.

• Για την Ειδική Αγωγή δήλωσε ότι θα φέρει νέο νομοσχέδιο με βάση το μοντέλο της «συμπερίληψης» των μαθητών ΑμΕΑ στα γενικά σχολεία (πλην κάποιων βαριών περιπτώσεων που θα στέλνονται στα Ειδικά Σχολεία), ωστόσο άφησε αναπάντητο το ερώτημα πώς θα γίνει αυτό χωρίς τις απαραίτητες δαπάνες και τους απαραίτητους διορισμούς μιας και στην Ειδική Αγωγή δεν γίνονται διορισμοί εδώ και 14 χρόνια!

• Για το θέμα των υποχρεωτικών μετατάξεων και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών, το υπουργείο έκανε γνωστή την πρόθεσή του για σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα, ενώ δεν δεσμεύτηκε για ικανοποίηση του αιτήματος κάθε εκπαιδευτικός σε οργανική θέση.

• Για το Πειθαρχικό Δίκαιο είπε ότι θα αλλάξει το υπάρχον και υποστήριξε ότι δε θα υπάρχει «ποινικοποίηση» της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης. Επισήμανε όμως ότι δεν θα καταργηθεί τελείως η πιθανότητα δίωξης για «προδήλως ανάρμοστη συμπεριφορά» εκτός σχολείου, φράση που χωράει πολλές ερμηνείες!

• Για τις χιλιάδες συγχωνεύσεις, που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, κινήθηκε στη λογική «ο γέγονε, γέγονε» και υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν καινούργιες.

• Καμία δέσμευση και απάντηση για την υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής, που παραμένει στα χαρτιά, τις άθλιες συνθήκες, ούτε για το ωράριο των νηπιαγωγών που δεν έχει θεσμοθετηθεί. Την Προσχολική Αγωγή την παρέπεμψε σε προσεχή συνάντηση.

• Για τη συνταξιοδότηση των συναδέλφων που έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν υπογραφεί, δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν!

• Φαίνεται πως ακόμα και η επιλογή στελεχών θα γίνει με το νόμο 3848/2010, δηλαδή με το νόμο και τα κριτήρια του «νέου» σχολείου της Διαμαντοπούλου!

Όσα μας μάτωσαν, παλιά και νέα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία… είναι εδώ! Γιατί ο πραγματικός μας αντίπαλος (ΕΕ, ΟΟΣΑ, κεφάλαιο) είναι εδώ! Επιβεβαιώνεται ότι όσο αυτός ο αντίπαλος είναι εδώ, όσες κυβερνήσεις και να αλλάξουμε, τα προβλήματά μας θα γίνονται ακόμα πιο εκρηκτικά και η ζωή μας θα χειροτερεύει.

Γι’ αυτό καμία ανοχή, καμία αναμονή! Όλοι στον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών μας, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!»

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://gonewn.wordpress.com/2015/03/05/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s