Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ‘‘Ένωσης Γονέων Ηλιούπολης’’ που έγινε χθες 13 Μάη 2011 η ‘‘Αγωνιστική Συνεργασία Γονέων’’ έβαλε την παρακάτω θέση για το ‘‘Νέο Σχολείο της Αγοράς’’

Οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολείων αποτελούν ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς. Είναι ένα μέτρο που έρχεται να συμπληρώσει τη βάρβαρη επίθεση, τον πόλεμο  που η ΕΕ, το ΔΝΤ, η πλουτοκρατία και τα κόμματά της έχουν κηρύξει στην εργατική τάξη και συνολικά στη λαϊκή οικογένεια. Χτυπούν με τη βάρβαρη πολιτική τους όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. ΕΕ, κυβέρνηση και κεφάλαιο απαιτούν εργαζόμενους χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανασφάλιστους, που θα δουλεύουν ήλιο με ήλιο και θα μάθουν να αλλάζουν 6-7 δουλειές στη ζωή τους. Ευέλικτους και φτηνούς εργαζόμενοι, χωρίς δικαιώματα και διεκδικήσεις, που θα ανεβάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματιών και θα αυξάνουν τα κέρδη τους, αφού θα τους έχουν διαπαιδαγωγήσει ότι αυτό είναι το «δίκαιο και το νόμιμο». Αυτόν τον εργαζόμενο θέλουν να ετοιμάσουν από το «νέο σχολείο» που φτιάχνουν. Για αυτό και δεν φτάνει μόνο να λέμε «όχι» στις συγχωνεύσεις αλλά πρέπει να δούμε και τις ευθύνες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έχουν δρομολογηθεί και είναι σε εξέλιξη σήμερα και με δραματικές επιπτώσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, στη λαϊκή οικογένεια.

Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά απλά και μόνο οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που υλοποιεί την αποφασιστική διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ακόμα παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτό είναι το «νέο σχολείο της αγοράς» όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετάνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα.  Είναι αποπροσανατολισμός να ανάγονται οι συγχωνεύσεις σε πρόβλημα που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και την… «κηδεμονία του ΔΝΤ», λες και αν δίνονταν περισσότερα χρήματα δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τις συγχωνεύσεις… Όσοι ισχυρίζονται αυτές τις απόψεις δίνουν  συγχωροχάρτι και στήριξη στη στρατηγική του κεφαλαίου και στα κόμματά του, γιατί ακριβώς συμφωνούν με το σχολείο της αγοράς, την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση, τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το περιεχόμενο της γνώσης και της μόρφωσης, το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών άρα συναινούν στην πολιτική του νέου σχολείου της αγοράς (την οποία υπηρετούν οι συγχωνεύσεις), φτάνει αυτή να… χρηματοδοτείται επαρκώς!

Είναι επικίνδυνες όσες δυνάμεις συνεχίζουν να αναπαράγουν τα ιδεολογήματα «περί κατοχής από την Τρόικα που ζητάει περικοπές» και κατά συνέπεια και το κλείσιμο των σχολείων, αθωώνοντας έτσι για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί και στην παιδεία. Συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία του κεφαλαίου να ξεμπερδέψει με όσα  δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει στην εργατική τάξη. Στην ίδια κατεύθυνση, πολύ μακριά από την ουσία και τις ανάγκες μας είναι οι λογικές για τον «αδιαφανή τρόπο με τον οποίο (το υπουργείο) προχώρησε στην όλη διαδικασία, αγνοώντας στις περισσότερες περιπτώσεις τις τοπικές κοινωνίες». 

Ο στόχος είναι ένας, μοναδικός και διατυπωμένος: Κτίζουν το σχολείο της «αγοράς», της αμάθειας, της διαφοροποίησης. Σχολείο που θα κρίνεται με κριτήρια «ανταγωνιστικότητας», οι χορηγοί θα «αλωνίζουν» και οι γονείς θα πληρώνουν ακόμη περισσότερα για τη «δωρεάν» Παιδεία.

Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Από κοινού γονείς, εργαζόμενοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί να κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων-ενάντια στο σχολείο της αγοράς.

Να απαιτήσουμε:

  • Να μην κλείσει κανένα σχολείο!

  • Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Δημόσιες δωρεάν μεταλυκειακές επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

  • Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.

  • Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών αναγκών και υποδομών των σχολείων και των σχολικών επιτροπών.

  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την εκπαίδευση.

  • Πρόγραμμα σχολικής στέγης χωρίς εμπλοκή επιχειρηματιών.

  • Να χορηγείται δωρεάν ρεύμα, πετρέλαιο, τηλέφωνα στα σχολεία και να μην υπάρχει ΦΠΑ για κάθε σχολική δραστηριότητα.

  • Να μην επιβαρύνεται σε τίποτα, ούτε για τις εκδρομές, η οικογένεια.

  • Να υπάρχει επαρκές εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (τραπεζοκόμες, καθαρίστριες) με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

Απαιτείται πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών μορφωτικών αναγκών. Απαιτείται λαϊκή εξουσία και οικονομία ως προϋπόθεση για Λαϊκή παιδεία.

Advertisements
Published in: on 14/05/2011 at 09:53  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ  
Tags: