Είναι η ώρα να πεις «φτάνει πια».

Ως γονιός, ως εκπαιδευτικός, ως μαθητής, ως εργαζόμενος, είναι η ώρα να ορθώσεις το ανάστημά σου και να αναλάβεις την ευθύνη σου απέναντι στην επίθεση που δέχεται και στο σχολείο η λαϊκή οικογένεια.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με λουκέτα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς λόγω έλλειψης πόρων, αφήνοντας πολλά παιδιά εκτός. Σε γυμνάσια και λύκεια της Ηλιούπολης – το ίδιο γίνεται και σε άλλες περιοχές – ζητούν από τους γονείς να πληρώσουν τα βιβλία για το μάθημα ξένων γλωσσών (Αγγλικών και Γαλλικών)!  Οι συμπτύξεις τμημάτων έχουν οδηγήσει σε “σαρδελοποίηση” των μαθητών – 27άρια, 28άρια ακόμα και 30άρια τμήματα έχουν γίνει κανόνας. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λείπουν καθηγητές, όπως φιλόλογοι, φυσικοί, μαθηματικοί, ενώ περίπου το 20% των βιβλίων δεν έχει φτάσει ακόμα στις αίθουσες.  Εργαζόμενες στην καθαριότητα παραμένουν σε ομηρεία, με συμβάσεις που δεν έχουν ανανεωθεί φέτος, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μια καθαρίστρια παλεύει να διατηρεί καθαρό το χώρο μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων.

Και όλα αυτά – μαζί με το πετσόκομμα του εισοδήματος, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων – στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Η φτώχεια και η αμορφωσιά είναι το παρόν και το μέλλον που χτίζει υπέρ του κεφαλαίου, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ) και οι συνοδοιπόροι τους (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.ά.).

Καλούμε τους γονείς – και τους συλλόγους γονέων – να μην δεχτούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τα βιβλία ξένων γλωσσών, για λειτουργικά έξοδα, για εκπαιδευτικές εκδρομές κ.ά. Τα χρήματα να δοθούν από τις σχολικές επιτροπές.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να τιμήσουν το ρόλο τους ως παιδαγωγών και να γίνουν πρωτοπόροι, δίπλα στους μαθητές τους, στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία 12χρονη εκπαίδευση.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο σε οργάνωση της πάλης από τα κάτω, με στόχο ένα σχολείο των λαϊκών αναγκών και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Λαϊκές επιτροπές αγώνα παντού.

Εμπρός στη μάχη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα στηρίζει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε παιδεία, υγεία, πρόνοια.

Ξεσηκωμός – Ρήξη και ανυπακοή

Advertisements
Published in: on 24/09/2010 at 08:29  Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Είναι η ώρα να πεις «φτάνει πια».  
Tags: