Να μην πληρώσουμε τα ξενόγλωσσα

     Οι γονείς και οι μαθητές δεν μπορούν να δέχονται  σαν… φυσικό το να πληρώνουν από την τσέπη τους όσα οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια  έχουν στερήσει από τα σχολεία για να τα αποδώσουν με διάφορες μορφές στους ιδιώτες και το κεφάλαιο. Η ξένη γλώσσα είναι υποχρεωτική λένε από τη μια, όμως στο Γυμνάσιο – Λύκειο τα παιδιά αναγκάζονται να αγοράζουν τα βιβλία από το εμπόριο!  Ήδη σε σχολεία μας, ζητούν από τους μαθητές να πληρώσουν το βιβλίο αγγλικών. (Δείτε την απάντηση του ΥΠΕΠΘ)

    Αρνούμαστε να καταβάλλουμε έστω κι ένα ευρώ για την αγορά οποιουδήποτε σχολικού βιβλίου. Κάτι τέτοιο όχι μόνο απεμπολεί το συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών στη δημόσια δωρεάν παιδεία, αλλά διευκολύνει τα σχέδια για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας, μέσω της απαξίωσης του δημόσιου σχολείου. Είναι φανερό ότι μόνο σαν υποκριτικές μπορεί να θεωρηθούν οι διακηρύξεις περί υποχρεωτικής διδασκαλίας της ξένης γλώσσας, όταν ούτε καν επάρκεια δίνεται, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών αλλά και της μη ένταξής των μαθημάτων αυτών με συστηματικό και ενιαίο τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

     Δεν θα αποδεχτούμε την λογική να ρίχνονται όλα τα βάρη στη λαϊκή οικογένεια με τα μεροκάματα κολλημένα και τα έξοδα να  τρέχουν. Οι γονείς συνεχώς βάζουν το χέρι στην τσέπη άλλοτε για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στην δήθεν δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, άλλοτε για να τα στείλουν στο σχολείο με τα αντισηπτικά στην τσάντα, ενόψει της νέας γρίπης και μπροστά στην ανυπαρξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας του δήθεν δωρεάν συστήματος υγείας.

Καλούμε γονείς, μαθητές, καθηγητές να διεκδικήσουμε:

     –  Η πολιτεία  να εξασφαλίσει την ουσιαστική εκμάθησή της ξένης γλώσσας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, με ενιαία (και για τα 12 χρόνια του σχολείου) συστηματική διδασκαλία, τις αναγκαίες ώρες, με προγράμματα και δωρεάν βιβλία υψηλής ποιότητας, μόνιμους εκπαιδευτικούς με τακτική επιμόρφωση και στήριξη.

     –  Να δοθούν δωρεάν όλα τα βιβλία.

     – Να καλυφθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό με αύξηση του ποσοστού του για την εκπαίδευση τουλάχιστον στο 15%.

     – Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της παραπαιδείας και κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία.

     – Υποχρεωτικό 12χρονο βασικό σχολείο, δίχρονη δημόσια προσχολική αγωγή, επαγγελματική εκπαίδευση μετά την ολοκλήρωση της γενικής εκπαίδευσης, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εκπαιδευτικούς.

     –  Αποκλειστικά ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

Advertisements
Published in: on 23/09/2009 at 15:06  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://gonewn.wordpress.com/2009/09/23/%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%ce%be%ce%b5%ce%bd%cf%8c%ce%b3%ce%bb%cf%89%cf%83%cf%83%ce%b1/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s