Αγώνας για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

«Οι γονείς δε φτάνει να αγωνιούμε για τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας. Οφείλουμε να αγωνιστούμε. Όχι μόνο για τα μορφωτικά δικαιώματα, αλλά και για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και στην κοινωνία, γιατί όσο μέτρο προόδου της κοινωνίας είναι το κέρδος, ούτε η Παιδεία, ούτε η επιστήμη, ούτε ο άνθρωπος θα μπορούν να μπουν πάνω από αυτό. O αγώνας για τη μόρφωση των παιδιών μας είναι αγώνας για ζωή με δικαιώματα», επισημαίνει στη διακήρυξή της η παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων», μπροστά στο Συνέδριο και τονίζει:

«Δέκα και πλέον χρόνια ζούμε την επίθεση των «κοσμογονιών» στην εκπαίδευση. Το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται πνιγμένο στην «ποιότητα» αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ζητούν να θυσιάσουμε την ευτυχία και τα όνειρα των παιδιών μας, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές στον πόλεμο των κερδών. Όλα τα επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς για να ασφαλίσουν τα κέρδη και την εξουσία μιας χούφτας «ανταγωνιστών» της ζωής των παιδιών μας».

«Διεκδικούμε να είμαστε οι γονείς τους – και όχι αυτοί που αδιαμαρτύρητα πληρώνουν τους λογαριασμούς και τα μεταφέρουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο. Σήμερα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να μορφώνονται όλοι οι άνθρωποι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης έχει δώσει ώθηση στην παραγωγή και είναι επιτακτική ανάγκη το σύνολο αυτής της γνώσης να γίνει κτήμα του κάθε νέου. Όσοι θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας σ’ έναν καλύτερο κόσμο, οφείλουμε να συντονίσουμε τα βήματά μας μαζί τους και έντιμα να διεκδικήσουμε την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», υπογραμμίζει η Δημοκρατική Ενότητα Γονέων και απαιτεί:

 • Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια σε δημόσια νηπιαγωγεία, αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας.
 • Ενιαίο 12χρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, με δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
 • Σχολεία που θα καλύπτουν την υποχρεωτική Ειδική Αγωγή όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Μέτρα για τη σωστή αντιμετώπιση και βοήθεια μέσα στο σχολείο των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
 • Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Ισα δικαιώματα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά τους. Ειδική φροντίδα ώστε να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους.
 • Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία ενιαία για όλους τους μαθητές, στηριγμένα στην επιστημονική γνώση και την αντικειμενική αλήθεια. Απόσυρση των καινούριων βιβλίων.
 • Αποδέσμευση του σχολείου από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.
 • Επαγγελματικές σχολές, δημόσιες και δωρεάν.
 • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
 • Μόνιμοι εκπαιδευτικοί, καλά αμειβόμενοι, με ενιαία εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση των ωρομισθίων και αναπληρωτών.
 • Ενιαία συστηματική, ουσιαστική διδασκαλία των ξένων γλωσσών.
 • Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
 • Μακριά από το σχολείο οι εργολάβοι, οι εταιρείες και τα δήθεν προγράμματα «αγωγής».
 • Μόνιμη πρόσληψη φυλάκων, καθαριστριών, επιστάτη, διοικητικού προσωπικού, βιβλιοθηκονόμων και ειδικού επιστημονικού προσωπικού.
 • Όχι στην αποκέντρωση των σχολείων με πέρασμα λειτουργιών τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 • Όχι στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
 • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού και παράλληλη ένταξη των κοινοτικών κονδυλίων στον κρατικό προϋπολογισμό.
Advertisements
Published in: on 13/06/2009 at 20:54  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://gonewn.wordpress.com/2009/06/13/%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%bb/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s