Απαντηση της κ. Κακαρίδου

Θεωρoύμε ότι είναι υποχρέωσή μας, να δημοσιεύσουμε το άρθρο της κ. Κακαρίδου Λεμονιάς που αναρτήθηκε στο ilioupolisonline.gr και εστάλει υπό μορφή σχολίου στο δικό μας blog.

 

Κείμενο: Λεμονιά Κακαρίδου, Φιλόλογος 3ου Γυμνασίου Ηλιούπολης
Δημοσιεύτηκε στις: 29/04/2009

Περί Σταλινισμού ο λόγος.

Δεν ήταν στις προθέσεις μου να απαντήσω στο δημοσίευμα της 16ης Απριλίου του «Ριζοσπάστη», που αναφερόταν στον τρόπο που κατά την άποψή του δίδαξα το σχετικό με τους ολοκληρωτισμούς του Μεσοπολέμου κεφάλαιο της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου. Απόφασή μου ήταν να διευκρινίσω τη θέση μου στους φορείς της σχολικής κοινότητας την οποία υπηρετώ εδώ και 30 χρόνια. Επειδή όμως η σχετική αρθρογραφία συνεχίζεται και τροφοδοτεί επιθέσεις ανοίκειες και υβριστικές, από άτομα και οργανώσεις, δεν μπορώ να σιωπήσω πλέον.
  Αφορμή γι’ αυτή την απρόσμενη πολεμική στάθηκε η φωτοτυπία που έδωσα στους μαθητές της τάξης μου, όπως απαρέγκλιτα κάνω για όλα τα κεφάλαια της ιστορίας.

Ο σκοπός αυτών των φωτοτυπιών είναι απλά και μόνο διδακτικός· με αυτές αφ’ ενός κωδικοποιούνται τα κύρια σημεία μιας ύλης αρκετά σύνθετης και συνεπτυγμένης και αφ’ ετέρου παρατίθεται υλικό που τη φωτίζει, προκαλεί συζητήσεις και εργασίες. Τέτοιες έχουν στη διάθεσή τους όσοι παρακολουθούν, όπως φαίνεται, τη δουλειά μου. Σ’ αυτές μπορούν να δουν πώς παρουσιάστηκαν κεφάλαια όπως η ρωσική επανάσταση, ο σοσιαλισμός, η αποικιοκρατία, και να διαπιστώσουν αν με διακρίνει ή όχι «αντικομμουνιστική υστερία».
  Όσο για τη φωτοτυπία που δημοσιοποιήθηκε και έγινε αντικείμενο αυτής της πολεμικής, θέλω να διευκρινίσω ότι:  1) αναφερόταν αποκλειστικά στο σταλινισμό και όχι στον κομμουνισμό ή το σοσιαλισμό όπως διαστρεβλωμένα παρουσιάστηκε, και 2) παρακάμπτοντας τον τρόπο παρουσίασης από το σχολικό βιβλίο, διαχώρισα το σταλινισμό από το φασισμό και το ναζισμό και πρόσθεσα το διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα στο οποίο αποσκοπούσε. Θεωρώ λοιπόν ότι υπήρξα συνεπής απέναντι στη συνείδησή μου ως εκπαιδευτικός και ως πολίτης. Αν τώρα κάποιες μέθοδοι του σταλινισμού έχουν κοινά σημεία με αυτές των φασιστικών καθεστώτων, λυπάμαι που εγώ, ένας απλός μάχιμος εκπαιδευτικός, δεν μπορώ να παραβλέψω όσα μαρτυρούνται από ιστορικά ντοκουμέντα και καταγράφονται από έγκυρους ιστορικούς  – όχι απαραίτητα «εκφραστές του κεφαλαίου».
  Πεποίθησή μου είναι ότι ένα ιδεολογικό κίνημα όπως αυτό του κομμουνισμού, που συγκίνησε τους λαούς και ενέπνευσε τους αγώνες τους για κοινωνική δικαιοσύνη, δεν μπορεί να ταυτίζεται με μεθόδους όπως αυτές του σταλινισμού. Αν υπάρχουν απόψεις που ταυτίζουν τον κομμουνισμό με τον σταλινισμό, τις σέβομαι αλλά δεν μπορώ να τις υπηρετήσω.
  Κλείνοντας θέλω να δηλώσω ότι έχω πλήρη συναίσθηση του παιδαγωγικού μου ρόλου και ακριβώς σ’ αυτή στηρίζω την απαίτηση για σεβασμό της παιδαγωγικής μου ελευθερίας, την οποία νομίζω ότι ξέρω να διαχειρίζομαι με εντιμότητα και αίσθημα ευθύνης.

 
Λεμονιά Κακαρίδου
Φιλόλογος 3ου Γυμνασίου Ηλιούπολης

Published in: on 04/05/2009 at 11:54  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://gonewn.wordpress.com/2009/05/04/%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba-%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s