Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της ειδικής αγωγής

ΦΟΡΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 

ΚΑΙ

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

 

                                    ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ                                     Τρίτη 07/04/2009

 

Για τα προβλήματα της ειδικής αγωγής.   

 

Προς: τον κ. Υπουργό Παιδείας,   

Γραφείο κ. Υφυπουργών Παιδείας,   

κ. Γενικό Γραμματέα Υπ. Παιδείας,   

Πολιτικά κόμματα και   

Μέσα ενημέρωσης.    

 ceb5ceb9ceb4ceb9cebaceb1-cf83cf87cebfcebbceb5ceb9ceb1

Κύριοι,

   

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ξέσπασαν μία σειρά αγώνες για την

απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Ειδικής Αγωγής (Ε.Α.), ξεκινώντας με τους αγώνες ενάντια στον νέο νόμο για την Ε.Α, νόμος της παραπέρα ιδιωτικοποίησης που φορτώνει ακόμη περισσότερα βάρη στις πλάτες των γονιών για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους. Στην συνέχεια ακολούθησαν  οι αγώνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίστηκαν αμέσως με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.    

Προβλήματα που επανέφεραν στην σκληρή πραγματικότητα όποιον πίστεψε στον νέο νόμο  για την Ε.Α, ακούγοντας τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών «ότι κάτι μπορούσε να αλλάξει.»

Μία πραγματικότητα, που ορθώθηκε  αμείλικτη μπροστά στα παιδιά με

αναπηρίες στην Ε.Α. Σχολεία επικίνδυνα, χωρίς το απαραίτητο βοηθητικό ειδικό υποστηρικτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, χωρίς τα απαραίτητα μέσα μεταφοράς για την μεταφορά των παιδιών προς και από τα σχολεία.   

Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, μέχρι τον Δεκέμβρη, πολλά σχολεία δεν λειτουργούσαν με πλήρες πρόγραμμα. Μόνο στην Αττική 700 μαθητές δεν πήγαιναν καθόλου σχολείο γιατί δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς. Κάποια παιδιά ακόμη και σήμερα δεν πηγαίνουν σχολείο  για το ίδιο πρόβλημα ή άλλα παιδιά με βαριές αναπηρίες δεν διάβηκαν την πόρτα του σχολείου γιατί δεν υπήρχε το κατάλληλο βοηθητικό υποστηρικτικό προσωπικό.   

Ζήσαμε τα παιχνίδια Νομαρχών και κυβέρνησης στην προσπάθεια τους να

φορτώσουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον, στα πλαίσια του γνωστού δικομματικού παιχνιδιού. ceb5ceb9ceb4ceb9cebaceb1-cf83cf87cebfcebbceb5ceb9ceb12  

Αντιταχθήκαμε στην τροπολογία κοροϊδία που θέλει, με έναν άλλο τρόπο, να ξεφορτωθεί το κράτος την ευθύνη για την μεταφορά των παιδιών,  μετακυλώντας την ευθύνη, αυτή την φορά, από τις νομαρχίες στις σχολικές επιτροπές.     

Αυτό που έμεινε σταθερό είναι ότι πάλι θα είναι στα χέρια των ιδιωτών, θα λειτουργεί από ανειδίκευτους και με επικίνδυνα μέσα μεταφοράς. Αλλά προ πάντων, η μεταφορά των παιδιών θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται, για μια ακόμη φορά, σαν εργαλείο για την παραπέρα υποβάθμιση της όποιας δημόσιας  Ε.Α., σπρώχνοντας τον γονιό στον ιδιωτικό τομέα ή εξαναγκάζοντάς τον να πληρώνει από την τσέπη του, όλο και περισσότερα, για να εξασφαλίσει κάποιες στοιχειώδης υπηρεσίες, όπως μεταφορά, παράλληλη στήριξη, προσωπικό, στα πλαίσια του λεγόμενου δημόσιου τομέα.    

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:   

Σήμερα, δυο μήνες πριν την λήξη αυτής της σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξαναεμφανιστούν από τον Σεπτέμβρη -έναρξη της σχολικής χρονιάς 2009-2010- τα ίδια απαράδεκτα προβλήματα. Συγκεκριμένα διεκδικούμε:

·          Όλα τα ειδικά σχολεία να είναι στελεχωμένα με όλα τα απαραίτητο μόνιμο ειδικό εκπαιδευτικό- υποστηρικτικό και βοηθητικό προσωπικό.  

·          Με ευθύνη του Υπουργείου, να είναι στην θέση τους όλα τα απαραίτητα ασφαλή μέσα μεταφοράς με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, για την μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία.

·          Κατάργηση όλων των ακατάλληλων και επικινδύνων σχολείων, μεταφορά των μαθητών σε ασφαλή και κατάλληλα κτίρια και άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας για το κτίσιμο νέων σύγχρονων υψηλών προδιαγραφών ειδικών σχολείων (4ο, 6ο, 8ο, σχολεία Ν. Ηρακλείου, ΕΛ.Ε.Π.Α.Α.Π.).

  ceb5ceb9ceb4ceb9cebaceb1-cf83cf87cebfcebbceb5ceb9ceb13

Αδιαπραγμάτευτα συνεχίζουμε να παλεύουμε για:

 

·         Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας πρόνοια και Ε.Α. Να

μην πληρώνουν οι γονείς για οποιαδήποτε ανάγκη εκπαίδευσης, αποκατάστασης και περίθαλψης των παιδιών με Ειδικές ανάγκες. Είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει εξολοκλήρου.

·         Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία- Πρόνοια- Παιδεία- Ειδική Αγωγή.  

·         Κάθε παιδί με Ειδικές Ανάγκες να βρει το κατάλληλο, γι’ αυτό,  σχολείο. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία μην παραμένει στο σπίτι του αλλά ούτε σε σχολείο που δεν παίρνει υπόψη της ιδιαίτερες εκπαιδευτικές του ανάγκες.

·         Να βρουν το δικό τους σχολείο τα 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που σήμερα είναι εκτός ειδικής αγωγής.

·         Δημόσιο δίκτυο πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης που να καλύπτει όλη την χώρα με βάση τις ανάγκες.

·         Καθιέρωση δίχρονης ειδικής προσχολικής αγωγής και ειδικών βρεφονηπιακών σταθμών αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

·         Οργάνωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να καλύπτουν όλες της μορφές μαθησιακών δυσκολιών σ’ όλα τα πολυθέσια σχολεία σε επίπεδο δήμου, διαμερίσματος, κοινότητας, στελεχωμένων  με ειδικό προσωπικό.

·         Ίδρυση σχολείων μεταλυκειακής Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με προγράμματα για όσα παιδιά δεν μπορούν να φοιτήσουν σε κοινές επαγγελματικές σχολές.  

·         Ειδική εκπαιδευτική μέριμνα για παιδιά με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν την δυνατότητα ολοκλήρωσης της βασικής εκπαίδευσης, με την δημιουργία δημόσιων κέντρων αγωγής εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και διημέρευσης.

·         Μέτρα και υπηρεσίες ολόπλευρης στήριξης των ανάπηρων φοιτητών και σπουδαστών (προσβάσιμα κτήρια και βιβλιοθήκες, υπηρεσίες νοηματικής για τους κωφούς, συγγράμματα στη γραφή Braille (μπραϊγ) και σε μεγέθυνση για τους τυφλούς μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές)

·         Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων (εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και τεχνικού προσωπικού) στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού.

·         Ίδρυση νέων τμημάτων Ε.Α. σε όλες τις παιδαγωγικές σχολές των ΑΕΙ. Κατάργηση των απαράδεκτων σεμιναρίων Ε.Α. των 400 ωρών, προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με ευθύνη του Υπουργείου και των ειδικών παιδαγωγικών τμημάτων.

·         Αποκλειστικά δημόσιο, ΔΩΡΕΑΝ και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών με ευθύνη του ΥΠΕΠΘ.

 

ceb5ceb9ceb4ceb9cebaceb1-cf83cf87cebfcebbceb5ceb9ceb14

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)      

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΕΩΝ ΑΜΕΑ      

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΑΤ (ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ)      

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΥΦΛΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΕΑΤ     

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΕ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ  
  
  
  
  
    

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΔΡΟΣΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6944751031, ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 6973311752, ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣ 6977325257

Advertisements
Published in: on 09/04/2009 at 14:34  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://gonewn.wordpress.com/2009/04/09/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%ae/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s