Άνοιξη για την Ευρώπη , βαρυχειμωνιά για τους εργαζόμενους και την νεολαία

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ     ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ   ΑΘΗΝΑΣ

Βερανζέρου 22   6ος όροφος   τηλ.Fax:2105242386

email:mail@omospgoneonathinas.org.

 

ΑΘΗΝΑ  01-4-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα : « Άνοιξη για την Ευρώπη , βαρυχειμωνιά για τους εργαζόμενους   και την νεολαία»

 

Για έβδομη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα « Άνοιξη της Ευρώπης»  που εφαρμόζεται στα γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας μας , προσπαθεί να εμφυσήσει στους νέους και τους μαθητές τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. , προκειμένου να γαλουχηθούν οι αυριανοί εργαζόμενοι  με τις υποτιθέμενες «ευρωπαϊκές αξίες» της νέας τάξης και να συζητήσουν «τα αισθήματα »και τις ελπίδες τους σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό ιδεολογικής χειραγώγησης προκειμένου να γίνει το μαύρο άσπρο, να αποενοχοποιηθεί στη συνείδηση των μαθητών η ΕΕ για την ανεργία, τους πολέμους, τη φτώχεια και να προβληθεί μια εικονική πραγματικότητα.

Η επιλογή της μέρας ( 9 Μάη ) για τον εορτασμό της μέρας της Ευρώπης εξάλλου δεν είναι τυχαία.

Η 9η Μάη είναι η μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών , είναι μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια νεκρών και αγώνα ενάντια στον φασισμό-ναζισμό και τις αιτίες που τον δημιούργησαν .

Από την πρώτη μέρα εφαρμογής αυτού του προγράμματος φάνηκε η προσπάθεια αποδόμησής της σκέψης των μαθητών η επιβολή της ιστορικής λήθης  στα πλαίσια της γενικότερής προσπάθειας «ξαναγράψιματος  της Ιστορίας» με σκοπό να σβηστεί το πραγματικό νόημα της μέρας και να τη μετατρέψουν σε μέρα εξύμνησης της ΕΕ.

Φέτος στα πλαίσια του προγράμματος το  θέμα είναι : « Οι Ιδέες κινούν την  Ευρώπη »

Με στόχο όπως αναφέρει η εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ « να τονιστεί η αξία της δημιουργικής σκέψης για το μέλλον της Ευρώπης και ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι στον τομέα της επικοινωνίας» 

Η καινοτομία και η δημιουργικότητα αποτελούν βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στη βάση  που έθεσε η σύνοδος της Λισσαβόνας το 2002 και η εκπαίδευση καλείται να παίξει σοβαρό ρόλο σ’ αυτό.

Τα τελευταία χρόνια εντείνεται η προσπάθεια να εξωραϊστεί στα μάτια των μαθητών και των εκπαιδευτικών η Ε.Ε. Να κρυφτεί ο αντιδραστικός της χαρακτήρας . Να γίνει αποδεκτό από τους μαθητές η κοινωνική συναίνεση , η εταιρική κοινωνική ευθύνη, να μεγαλώσουν με ανεπτυγμένο το αίσθημά της συνυπευθυνότητας για « το καλό του μεγάλου ευρωπαϊκού σπιτιού ».

Να πειστούν τα παιδιά όσο γίνεται από πιο μικρή ηλικία πως το μέλλον τους είναι ταυτισμένο με το μέλλον της Ε.Ε. πως πρέπει να είναι πειθήνιοι, ευέλικτοι, αναλώσιμοι, απασχολήσιμοι , ανακυκλώσιμοι, χωρίς δικαιώματα και πολλές ελευθερίες.

Έτσι, μπροστά στο σεργιάνι ευρωβουλευτών και βουλευτών στα σχολεία για να διαφημίσουν τον «όμορφο «μονόδρομο»», οι  μαθητές ποτέ δεν θα ακούσουν για τους πολέμους και τις σφαγές των λαών, για την επίθεση που δέχονται εργαζόμενοι και νεολαία τόσο στα εργασιακά όσο και στα κοινωνικά δικαιώματα . Δεν θα ακούσουν για την Μπολκενσταιν για την ευαλφάλεια για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, για την παιδεία που έγινε εμπόρευμα,  για τις αιτίες της κρίσης , δεν θα ακούσουν ποτέ για  τους τρομονόμους και το μαύρο μέλλον που τους ετοιμάζουν.

Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να γιορτάσουμε την επίθεση στα δικαιώματα στην εργασία, την ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία ,τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Καλούμε τις Ενώσεις τους συλλόγους τους εκπαιδευτικούς να αντισταθούν :

ü  Να διοργανώσουν εκδηλώσεις για τον πραγματικό εορτασμό της 9ης Μάη

ü  Να αναδείξουμε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Ε.Ε και των υποστηρικτών τους.

ü  Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να αρνηθούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

Published in: on 04/04/2009 at 00:02  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://gonewn.wordpress.com/2009/04/04/%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%be%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7-%ce%b2%ce%b1%cf%81%cf%85%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bc%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%ce%b3%ce%b9/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε