Αποκτήσαμε λυόμενο!!!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ   

 
 
Το λυόμενο μας

Το λυόμενο μας

           Αποκτήσαμε λυόμενο! Το σχολείο μας , το 1ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, έρχεται να προστεθεί στα εκατοντάδες άλλα σχολεία, που καλούνται να «βολέψουν» τις στεγαστικές τους ανάγκες  με «προκάτ» λύσεις. Στο όνομα του «εφικτού», παιδιά , γονείς και καθηγητές καλούνται να συναινέσουν σε μια πολιτική υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που χτίζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις. Οι σχολικές αίθουσες δεν επαρκούν, ο αριθμός των μαθητών σε καθεμιά από αυτές συνεχώς αυξάνεται, τα μεγάλα προαύλια , οι αίθουσες για βιβλιοθήκη ή για ειδικές χρήσεις θεωρούνται πολυτέλεια!  

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η διαιώνιση των προβλημάτων υποδομής. Με την απαξίωση του δημόσιου σχολείου προωθείται ο στόχος της «συναίνεσης» για την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου, υπηρετώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Γι αυτό, στα προβλήματα στέγασης, προτείνουν «μπαλώματα» – όπως

προκάτ αίθουσες, στίβαγμα μαθητών στα υπάρχοντα κτίρια, συμπτύξεις τμημάτων , συγχωνεύσεις σχολείων- αντί για ολοκληρωμένη έρευνα και εξεύρεση κατάλληλων χώρων για ανέγερση νέων κτιρίων. Η δημόσια εκπαίδευση αντιμετωπίζεται από το κράτος ως κόστος και η παιδεία σαν εμπόρευμα.

Η σταδιακή μείωση των κρατικών δαπανών και πιστώσεων για τη σχολική

στέγη ενώνεται με το στύψιμο της λαϊκής οικογένειας που φυτοζωεί με μισθούς-ψίχουλα. «Δένει» με το «πρόγραμμα σπουδών-κάτεργο» που βάζει φραγμό στην κριτική σκέψη του μαθητή,  μην και αμφισβητήσει την προοπτική που επιφυλάσσουν, -δηλαδή του αυριανού πειθήνιου και αναλώσιμου απασχολήσιμου στην επιχείρηση των λίγων. Συνδέεται και με την εργασιακή, οικονομική και επιστημονική  συμπίεση των εκπαιδευτικών.

Έτσι, το έδαφος είναι έτοιμο, για να ρίξουν τη «σανίδα σωτηρίας», τη 

συγχρηματοδότηση της κατασκευής και επισκευής σχολικών κτιρίων με Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)! Ήδη έχει ανακοινωθεί η κατασκευή 27 σχολικών κτιρίων στην Αττική από ιδιώτες και δημόσιο, αντάμα. Μάλιστα, το κόστος είναι πολλαπλάσιο από εκείνο που θα είχε η κατασκευή τους από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ενώ με συμβάσεις μακροχρόνιας ενοικίασης στο δημόσιο οι ιδιώτες θα καρπώνονται υψηλό επίπεδο κερδών και οι εργαζόμενοι πληρώνουν το «μάρμαρο». Επί  της ουσίας προωθείται η ένταξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην εκπαιδευτική λειτουργία. Εξάλλου, ανοίγουν ζητήματα για τη χρήση των χώρων εκτός των ωρών λειτουργίας του σχολείου, ή σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων μαθητών/καθηγητών που μπορεί να εκληφθούν ως «απειλή για την ιδιωτική περιουσία» κ.ά.          

           

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ : 

 

* Να παραμείνει η χρηματοδότηση αγοράς οικοπέδων, ανέγερσης και επισκευής των σχολείων στην αρμοδιότητα της πολιτείας. Θέλουμε δημόσια σχολεία στην υπηρεσία του κοινωνικού αγαθού της παιδείας και όχι υποταγμένα στη λογική του κέρδους της αγοράς.

*Να αγοραστούν τα αναγκαία οικόπεδα και να αρχίσουν οι ανεγέρσεις σχολικών κτιρίων.

* Διαφωνούμε ριζικά με τη σχεδιαζόμενη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή σχολείων. Τα σχολικά κτίρια είναι δημόσια περιουσία.

* Να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση για έργα επισκευής και συντήρησης των σχολείων.

* Λειτουργικές αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες εργαστηρίων, γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών.

* Να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία και να θεσπιστεί Μητρώο Επισκευής και Συντήρησης για κάθε σχολική μονάδα .

*Να δοθούν οι εκθέσεις προσεισμικού ελέγχου στα σχολεία άμεσα.

 

Advertisements
Published in: on 04/04/2009 at 23:35  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://gonewn.wordpress.com/2009/04/04/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%ce%bb%cf%85%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s