Τι μας μαγειρεύουν;

   Οι μονοπωλιακές επιχειρή­σεις βλέπουν στην εκπαίδευ­ση ένα ευρύ πεδίο κερδοσκο­πίας. Αναζητούν πελάτες αλλά και την εμπλοκή τους στα προ­γράμματα διδασκαλίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα δει κανείς να συνεργάζονται εταιρείες ταχυφαγίας με μεγαλοεκδοτικά συγκροτήματα, που φαίνε­ται ότι παράγουν ίδιας ποιότη­τας φαγητά και σχολικά βοη­θήματα.

 Το διαφημιστικό γνωστού ταχυφαγίου

    Το διαφημιστικό μοιράστη­κε στην κατακαημένη Ηλεία. Εκεί που ακόμα περιμένουν ουσιαστική βοήθεια, για να επανέλθει η ζωή και να μάθουν τα παιδιά γράμματα, αλλά τους μοιράζουν καπελάκια της Vodafone τους μαθαίνουν τα «μυστικά της κουζίνας» και άλλα αμερικανόπνευστα!

·         Εμάς όλα αυτά τα χαζοχαρούμενα μας κάθονται στο λαιμό, ιδιαίτερα, καθώς χρησιμοποιούνται για «κράχτες» τα ίδια τα παιδιά μας.

 

 

Η μόρφωση πάει… καράτε

 

   Σύλλογοι γονέων και κηδε­μόνων έχουν μετατραπεί σε παραρτήματα διαφόρων σχο­λών, επιχειρήσεων και χώρους προώθησης ιδιωτικών κερδο­σκοπικών συμφερόντων.

 

     Ένα παράδειγμα: Ο σύλλο­γος γονέων και κηδεμόνων ενός Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας εδώ και χρόνια ανα­πτύσσει διάφορες δραστηριό­τητες που για την πραγματοποίηση τους απαιτείται συνεργασία με ιδιώτες. Τα χρήματα που έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν οι γονείς πολλά. Φυσικά μιλάμε για «μαύρο χρήμα» που δεν δηλώ­νεται πουθενά, αφού ο σύλλο­γος γονέων δεν υποχρεώνεται να κόβει θεωρημένες από την εφορία αποδείξεις και φυσικά ούτε οι δάσκαλοι κόβουν δελ­τία παροχής υπηρεσιών, όταν βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία των δραστηριοτή­των είναι να μην πληρώνουν τα παιδιά καινά εξασφαλίζε­ται η ισότητα και ο μη απο­κλεισμός οποιουδήποτε παι­διού. 

 Έτσι είχαμε:

    • Δάσκαλο απόφοιτο του ΤΕΦΑΑ, ιδιοκτήτη ιδιωτικού γυμναστηρίου  στην περιοχή, να διδάσκει παραδοσιακούς χορούς με το αζημίωτο βέβαια.Διαφημιστικά φυλλάδια για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του "συλλόγου γονέων"

 

    • Εδώ και πολλά χρόνια σε συνεργασία με ιδιωτική σχολή Πληροφορικής γίνονται μαθήματα  εκμάθησης Ηλεκτρονικών   Υπολογιστών.

    Πρόσφατα το ΔΣ αποφάσισε να σταματήσει τη  συνεργασία με την επιχείρηση και υπήρξε έντονη κινητοποίηση όσων εμπλέκονται το «κύκλωμα».

    Υπήρξαν αντιδράσεις από γονείς, γιατί ο σύλλογος δεν πήρε μέτρα ώστε τα παιδιά που συμμετείχαν στη δραστηριότητα να πάρουν πτυχίο γνώσης υπολογιστή (τα γνωστά ECDL κλπ.) και αναγκάστηκαν να πληρώσουν 500 – 600 ευρώ στη συγκεκριμένη σχολή για να τα αποχτήσουν! 

    • Τα πιο ακριβά μαθήματα είναι για καράτε, αφού η κα­θηγήτρια και συνιδιοκτήτρια ιδιωτικής σχολής έχει σύζυγο τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων. Το ποσό που πληρώ­νει ο σύλλογος για τις υπηρεσίες της κυμαίνεται μεταξύ 970 και 1300 ευρώ το μήνα για 3 ώρες απασχόληση τη βδομάδα.  Στη δραστηριότητα συμμετέχουν 108 παιδιά του σχολείου.

    • Μοιραζόταν στους γονείς του συλλόγου από τον τέως πρόεδρο του ΔΣ. ο οποίος είναι ασφαλιστής, ενημερωτι­κό σημείωμα για ένταξη τους σε πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης αξίας «μόνο 150 ευρώ»!!! Φυσικά πολλοί γονείς έγιναν πελάτες του συγκεκριμένου κυρίου, που έχει ασφα­λίσει μέχρι και τα πόδια των μαθητών που έκαναν παραδο­σιακούς χορούς! Πάλι μέσω του συλλόγου μοιραζόταν στους γονείς αίτηση για να αποχτήσουν «κάρτα προνομιακής φροντίδας» εταιρείας πα­ροχής υπηρεσιών υγείας απο­κλειστικά από ιδιωτικά νοση­λευτικά ιδρύματα. Και πάλι ο συγκεκριμένος ασφαλιστής και σύμβουλος «έκλεισε» αρ­κετές δουλειές, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ενέργεια του. Ο συγκεκριμέ­νος ασφαλιστής βλέποντας ότι γίνεται προσπάθεια ν’ απαλλα­γεί ο σύλλογος από τους «συ­νεργάτες» του, ουσιαστικά, που είχε τοποθετήσει σε όλες τις δραστηριότητες υπονομεύει το νέο ΔΣ και ξεσηκώνει τους γονείς – ασφαλισμένους του εναντίον του ΔΣ.

 

    Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες οικονομικές δο­σοληψίες που δεν μπορούμε να τις γνωστοποιήσουμε γιατί, αν και τις μαθαίνουμε, είναι δύσκολο να αποδειχτούν αφού, όσοι εμπλέκονται, αλληλοκαλύπτονται.

Το διαφημιστικό του "ασφαλιστή" του συλλόγου

Το διαφημιστικό του "ασφαλιστή" του συλλόγου

 

 

    Όλα αυτά φυσικά δεν γίνονται … αλλού, στο διπλανό σχολείο γίνονται, μπορεί και στο …. δικό σου!!!

    Έχεις ακούσει (δει) και εσύ παρόμοια περιστατικά να συμβαίνουν στο σχολείο σου και τα έχεις προσπεράσει; Μην επιτρέπεις να σε εκμεταλλευτούν ξανά αντέδρασε.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟΥΣ

Advertisements
Published in: on 30/03/2009 at 18:28  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://gonewn.wordpress.com/2009/03/30/115/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s