Στους ιδιώτες και τα σχολεία μέσω ΣΔΙΤ

Συζήτηση στη Βουλή Ερώτησης του ΚΚΕ για το πρόβλημα της σχολικής στέγης
στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης

Με πρόσχημα την έλλειψη επαρκών χώρων στις μεγάλες πόλεις για το χτίσιμο σχολείων, η κυβέρνηση προωθεί τις περίφημες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την ανέγερση σχολικών αιθουσών, διαδικασία που δίνει με το αζημίωτο στους ιδιώτες κατασκευαστές την εκμετάλλευση δημόσιων υποδομών.
Αυτό προκύπτει και από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Συκεών στη Θεσσαλονίκη.
Ο υφυπουργός είπε ότι για την κατασκευή νέου Λυκείου στο δήμο, κόστους 12 εκατομμυρίων ευρώ, θα επιλεγεί η μέθοδος της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ μιλώντας γενικότερα για τη σχολική στέγη, ισχυρίστηκε ότι την επόμενη πενταετία θα ανεγερθούν 1.233 σχολεία σε όλη τη χώρα.
Σχετικά με το αναγκαίο νέο Δημοτικό σχολείο είπε ότι για την ανέγερσή του εγκρίθηκε η σχετική μελέτη και προωθείται η αγορά οικοπέδου παρόλο που – όπως ανέφερε – στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα είναι δύσκολη η ανεύρεση οικοπέδων.
Το πρόβλημα της σχολικής στέγης δεν παρουσιάζεται μόνο στο Δήμο Συκεών, είπε στην παρέμβασή της η Σ. Καλαντίδου, αλλά σε αρκετούς δήμους ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υποχρηματοδοτούν την Παιδεία και τη μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, με ευθύνη και της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που αποδέχονται τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και δε διεκδικούν κονδύλια για την Παιδεία. Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε, ότι για την επόμενη διετία προγραμματίζεται η ανέγερση μόλις 23 σχολείων, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εισπραχθεί από τους φορείς η αντιπαράθεση των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου για το λεγόμενο ηλεκτρονικό βιβλίο όταν δεν έχουμε καν σχολεία!

Advertisements
Published in: on 30/01/2009 at 19:38  Σχολιάστε  

The URI to TrackBack this entry is: https://gonewn.wordpress.com/2009/01/30/%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%83%cf%89-%cf%83%ce%b4%ce%b9%cf%84/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s